heheheh skrg jam menunjukkan 12.02am bertarikh 30 january 2009... so ni kira menu semalam lah kan......... tak berkesempatan nak menghapdettt di sebabkan kesibukan mengemas rumah...
sudah 3 hari wooo kain ku tidak berlipat..... ha cuba korang bayangkan......dah mcm gunung ledang dah aku tgok kain2 tu........
antara menu smlm...... ikan masak pindang... arghhh sedap ku hirup2 kuah yg pedass itu.....
brennndi..... tumis dgn ikan biliss... perghh menjilat jariii
ayam masak kicapp utk dua beradikk tu......
dan atas permintaan alifff..... cheesecake.... veri2 sedapp wooo.... lemak berkrimmm
ni resepi (atas permintaan kak tie ibu wawanis).... akak linn pakai resepi kak jasmeen sedap sgt2...... kreditt utk kak Jasmeen
Ayat pun linn copy paste bulat2 dari FP kak meen
OREN CHEESE CAKE WITH CHOCOLATE GANACHE
Bahan2
250gm Cream Cheese
70gm Butter
120gm Fresh Cream or Whipped Cream
120gm Castor Sugar
60gm Corn Flour
30gm Superfine Flour
4 biji telur (asingkan putih & kuning)
1/2 s/k Cream of Tartar
2 s/b Oren Sunquick
1 s/k Esen Oren
Sedikit parutan kulit limau
** Nak guna lemon pun blh juga..tp jd Lemon Cheese Cake lerr)
Method
1- Pukul putih telur + cream of tartar sehingga gebu (soft peak)
2- Pukul Cream Cheese, Butter, Fresh Cream & Gula hingga gebu & putih..
3- Masukkan kuning telur, pukul sebati..
4- Masukkan tepung jagung & tepung superfine, kaup balikkan hingga rata..
5- Masukkan paste, esen & kulit oren, gaul rata..
6- Campurkan dgn adunan putih telur td..kaup balikkan sehingga rata..jgn terlebih kaup nnti kek jd bingka lak..
7- Tuang kedlm loyang yg telah digris & dilapik dgn kertas (lapik bhgn bwh & tepi jika anda tiada loyang spring from)
8- Bakar secara steambath selama 1 jam..bila msk biar sejuk didlm oven..& masukkan kedlm peti seuk selama beberapa jam sebelum dihidang..)
sekian saja laporan dari dapor ciklinn utk hari ini.......
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Letak header amirull supaya sennag ibu dier nak amikk...... sori yer cute..linn tak lepas2 lak hantar gamabr ni kat email....
Ayat pun linn copy paste bulat2 dari FP kak meen
OREN CHEESE CAKE WITH CHOCOLATE GANACHE
Bahan2
250gm Cream Cheese
70gm Butter
120gm Fresh Cream or Whipped Cream
120gm Castor Sugar
60gm Corn Flour
30gm Superfine Flour
4 biji telur (asingkan putih & kuning)
1/2 s/k Cream of Tartar
2 s/b Oren Sunquick
1 s/k Esen Oren
Sedikit parutan kulit limau
** Nak guna lemon pun blh juga..tp jd Lemon Cheese Cake lerr)
Method
1- Pukul putih telur + cream of tartar sehingga gebu (soft peak)
2- Pukul Cream Cheese, Butter, Fresh Cream & Gula hingga gebu & putih..
3- Masukkan kuning telur, pukul sebati..
4- Masukkan tepung jagung & tepung superfine, kaup balikkan hingga rata..
5- Masukkan paste, esen & kulit oren, gaul rata..
6- Campurkan dgn adunan putih telur td..kaup balikkan sehingga rata..jgn terlebih kaup nnti kek jd bingka lak..
7- Tuang kedlm loyang yg telah digris & dilapik dgn kertas (lapik bhgn bwh & tepi jika anda tiada loyang spring from)
8- Bakar secara steambath selama 1 jam..bila msk biar sejuk didlm oven..& masukkan kedlm peti seuk selama beberapa jam sebelum dihidang..)
sekian saja laporan dari dapor ciklinn utk hari ini.......
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Letak header amirull supaya sennag ibu dier nak amikk...... sori yer cute..linn tak lepas2 lak hantar gamabr ni kat email....
amboii entry makanan ni yg aku sokaaa... walaupun mampu tgk je..leh buat aku membuak2 nak masak...muahahaha... dah lama betul tak masak pindang.. tu la kalau dpt hirup2 kuah tu perghhhh..sgt nikmat...hahaha
ReplyDeleteeheh..betoi tu linn....sok gi potluck kat umah azue x..?
ReplyDeletealahai lynnnnnnnn
ReplyDeletesedapnye.....x tahan aku tgok bendi ko tuh....huhuhuhu
masak pindang ko tu laks kalo ade sambal belacan kan...
agaknye ko kena amsak sepeyuk lg nasi tuk aku la....
wakakkaka
wah, seme pun membangkitkan seleraku nih...rajinnya linn...
ReplyDeleteterliur la tgk lauk2 ni..akak ni mmg pandai masak lauk-pauk..macam2 jenis..wanie cuma reti masak simple2 je...
ReplyDeletenampak menarik cheese cake tu..wanie belum pernah try buat cheese cake
pandai n rajin gak ko ek wat cheesecake... nanti ko wat kan aku coklat kek leh ihiks...
ReplyDeleteamboiii rajinnya cik linn. Linn kalu 3 hari tu bagi saya adalah tempoh biasa..haha. saya ni mmg pemalas lipat kain. Memang cam banjaran..kadang banjaran kain tu ranap ngan sendiri sbb ambik nak pki. balik kerja rase mcm nak mandi + zzzz jerr...huhu bestnya tak kerja..best2xnya!!
ReplyDeletesedapnya ciskek!!! harus cuba nih...
ReplyDeletesedapnye npk menu cik linn
ReplyDeletewah linn... bukan main lagi menu awak...siap buat cheesecake lagi..jgn tak tau akak ni fail buat cheesecake.. pernah buat 2 kali, tak jadi2 gaks.. :( linn, masak pindang tu apa?? akak tgk cam singgang je kuahnya.. kalau kat sini kalau kuah cam tu akak panggil kuah singgang...ada rasa masam2 sikit kan??
ReplyDeletenampak yummy seme menu u tuh..nak2 cheese kek..hehehehe
ReplyDeletelin..cam best jer dpt masak2 nih..kite lak dah takde mood nak ke dapo..
bestlah...lapaunye...
ReplyDeleteciklin ni pandai membaking rupanya...untung lah hero2 tuh dpt mama yg rajin masak nih..ciklin niza suka tau makan ikan style msk kunyit tuh..sbb masa dlm pntg tu lah lauk niza hari2..heheheh..
ReplyDeletelynn, sedapnye.. nak sikit huhuhu.. thanks lynn bkongsi resepi.. akak pun nak cuba gak laa wat cake tue.. kalau rajin hiks
ReplyDeletewah cedap nye..lama gak ku tak mkn brendi ni...ciskek ?rajin nye...
ReplyDeleteinsyaallah, nanti kita nak cuber la cheese kek tuh..nampak pon dah sodap...kita onkan blutot yer!
ReplyDeletelin...aku suka masak pindang. kecur lidah aku.
ReplyDeletebestnya masakan lynn...tere yer..ida kalu yg simple2 ni bule la...
ReplyDeletelynn...gi yer potluck rumah k azue..kim salam kat semua ok...
yummy..yummy.. sedapnya.. nak cikit.. utk mirul blh..heh..heh..heh.. emm linn, jgn lupa publishkan header kreatif tu.. nnti kita ambil dan lagi satu.. silakan join projek hijaukan laman kat blog kita ya..
ReplyDeletekalo kat terengganu, masak pindang tu maknanya masak singgang... resepi laen skit mungkin, tak pedas ataupun pedas tu atas kesukaan ramai nak tambah cili api ke dak
ReplyDeleteWah sedaaaaaapnya linn..tkecur sya tgk lauk pauk awk tue..
ReplyDeletepandai nyer buat cheese cake, tabik spring lah, akak memang tak reti bab-bab kek ni
ReplyDelete3 hari yer....kita ni berhari-hari tak lipat...main ambik baju dari longgokan jer...heheheheheheheh
ReplyDeletelyn, ko wat cheesecake utk anak ko rupanya...
ReplyDeleteakak ingtkn kot ko bwk utk mlm nie skali..ekekeke...
rajinner kak linn. nk pegi umah jauh sgt plak.lpsni boleh copy ape2 resepi kt sini. utk rujukan. kdg2 tak tau dah nk msk pe kt umah ni..eheh
ReplyDeleteuntung ar jadi anak akak, ari2 leh makan masakan mama dorg..uhhhuhu..best2
ReplyDeletebila la nk rasa masakan kakak ku ini..ehehehe...
Mmg mabeles masakan cik linn... even tgh mlm akak tinjau nie..perutku terus berkeroncong you...!
ReplyDeleteNak rase sikit cheese cake tur... arrrr!!!
WeH LIN..SEMALAM AKAK CARIK GAK DAGING DENDENG KO TU... TAPI X NAMPAK LA PULAK...KE DAH ABIS MASA AKAK SAMPAI TU...
ReplyDelete