Sempena Raya Haji haritu...
Ciklinn ada buat marble Cheesecake...
Resepi asal ntah kemana Ciklinn letak...
Makanya godek2 jerlah kertas2 resepi yg Ciklinn dah potostat sebelum ni...
Ciklinn amik resepi Coklat moist...
Pehtu sesukahati mak nenek buat resepi cheesecake sendiri... hhahaha
Alhamdulillah menjadi dengan jayanya......
Kek Coklat Mesra Cheesecake.. hihihihihih
Resepi Kek Coklat (bahagian bawah)
1 cawan tepung kek (naik sendiri)
1 cawan Gula halus
2 biji telur
125 gm butter ( ciklinn pakai Anchor)
1/2 cwn seerbuk koko *
1/4 cawan gula*
1/2 cawan air panas*
1/2 cawan susu cair (ciklinn pakai susu kotak)*
* satukan kesemua diaatas
Cara - pukul butter dan gula sehingga kembang... kemudian masuk telur ( masukkan satu persatu yer,pukul lebih kurang seminit..baru masukkan sebiji lagi)... kemudian masukkan tepung dan bahan bertanda *..... masukkan kek dlm bekas dan bakar kek...
Resepi Cheesecake (bahagian atas)
250gm Cream cheese
125 gm butter (pakai anchor)
3/4 cwn gula halus
2 biji telur
1 3/4 cwn tepung kek
1camca jus lemon (ciklinn pakai sunquick jerk)
1/2 cawan susu segar
cara- pukul CC + butter + gula halus.... sehingga kembang.. kemudian telur satu persatu.... masukkan tepung + jus lemon dan susu segar.......
cara lapisan dibuat........... mula2 bakar dulu kek bahagian bawah.... agak2 dia macam separuh masak..... angkat... dan masukkan bahan cheese (bahagian atas) tu....... bakar kembali sehingga masak..... nak tau kek dah masak ketidak...... cucuk kek dgn lidi... kalau lidi tu bersih jer keluar.... makanya kek sudah masak lah tu......
lagi satu.... Kalau nak cari Creamcheese kan elok cari di kedai2 pemborong bahan2 kek... sebab korang boleh dapat pada harga yg murah.............. kat kedai ni ciklinn boleh dapat 250gm pada harga RM7.50... kalu di hypermarket (tesco ka.. carefour ka).... RM12.00 hinggit... mahallkan kankan.. boleh dapat dua 250gm.......... huhuhuhuhu
kalu kat hypermarket lebih kurang cengginilah ghupernyer.........
entry ini adalah Autopublish... ciklinn sedang berada di kampung sekarang