Resepi Donut Gebu dan Lembut

Posted by Ciklinn Hasib.

salam semua.......... mood mak yong rajin harini... sebab berjaya buat donut yg mmg kena dgn anak tekak ni ha........... mmg sgtlah sedap.... lembut dan gebu jer...... dulu kalu buat selalu pakai tepung roti kalau nak dpt tekstur yg lembut... sekarang tidak lagi..... dengan tepung gandum pun boleh dapat hasil yg sama dan tersangatlah sedap..... terima kasih pada kak Fiza Nordin sbb kongsi resepi yg sedap nih......

yerrr mak yong ada pembantu dgn tangan gebus tolong menguli dan bikin molot mama sgt bising... huhuhuhu... haiiii yooo mama tau umar nak tlg jerk.... tapiiii mama rasa nak nangis bila umar tlg tabur2 tepung kat lantai kekekkeke......


hat ni lom goreng lagi.... tengah tunggu dia naik..... nampak tak hat tecik2 3 ketui tu.... hat tu umar yg buat.... sgt bangga dia bila mama letak hasil uliyan(ada ke ayat nih muahahha) nya dlm talam tu...... "mama ni amai yg uwat tan?"...." yer pandai umar buat..... tq umar..." dan budak tecik dgn muka puas sibuk panggei abg2 nak tunjuk dia tlg mama buat donut hahahhaha



ni resepi yg ciklinn copy dari blog kak fiza...

Bahan2:
  • 2 sk yis mauripan
  • 1/4 cawan air suam
  • 1sk gula 
  •  **satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
  • 3 cwn Tepung gandum
  • 4 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb susu tepung>>takde stok jadinya tak masukkan-ciklinn pun sama
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air - kurang lebih>> yg ni guna fresh milk sbb tak masukkan susu tepung n air kita lebihkan - hat ni pun sama hihii
  • 2- 21/2 sb butter / marjerin>>kita gantikan shortening n separuh mentega

Cara2: 
  • Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
  • Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
  • Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
  • Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
  • Sedia dinikmati.

#setiap sebiji seberat 25g-kalu nak niaga kena sama besar... ciklinn mkn sendiri so ada beso ada kecik kekke


taraaaaaaaaa hasil yg sgt gebuss kan...... hat ni letak gula.... ciiklinn ada gak buat sambal ikan bilis utk dimkn dgn donut nih.............. malatopssss ko......




This entry was posted in , , .

Leave a reply