salam ramadhan untuk semua........
hari ni hari ke tiga kita berpuasa... sekejap jerk dah 3 hari dah ha berpuasa....
dan hari ni saya dgn gumbiranya nak kongsi satu resepi puding yg sgt2 sedap.... anak2 ciklinn mmg suka sgt2....
ni kali 3 ciklinn buat puding ni..... seronok sgt buat sbb anak2 n incik laki yg tka makan puding sblm2 ni... tiba2 jatuh cinta n sgt2 suka dgn puding nie..... TQ pada hana dari Myresepi yg telah berkongsi resepi nie....
ta ta taraaaaaaaaaaaaaaa.... ciklinn buat dlam bekas2 kecik.. so sgt comel bila dh dipotong2.... hehehehh
meh jenguk2 resepi kat bawah......
Ciklinn Ambil resepi dari Myresepi..... TQ sis hana......
Semua dibawah ciklinn copy paste ja dari sana.... hehehe
Bahan-bahan ( satu loyang )
- 4 keping roti- ciklinn buat 6 keping
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 8gram serbuk agar2- ni jumpa yg 10gm jerk. so humban jer 10gm... hihihih
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkn- kalau suka manis leh lebihkn sikit..
- 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
- 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
- Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
- Nih gamba serbuk agar2 yg hana gunakan. bg sesiapa yg duk d jepun, bleh dptkan serbuk agar2 nih d mana2 supa. dlm tuh ade 4 peket, dan setiap peket berat 4g. Brand topvalu.
selamat mencuba... mmg sedap...